Det händer i Prässebo


Kubb fest i Prässebo.Ta med din gamla kubbe och gubbe och deltag i det stora kubbmästerskapet på badplatsen.

Mer information kan fås från Vickan i veckan.

Kubb är ett gammalt Gotlänskt spel som från början spelades med vedkubbar, därav namnet KUBB. Spelet kan man själv enkelt tillverka, men det finns även numera att köpas. Det är ett utomhusspel och spelas lämpligtvis på en plan gräsmatta som minst bör vara 6 x 4 meter.

KUBB

Spelet består av följande spelpjäser:
Spelpjäserna (kubbarna) ställs upp som figuren nedan visar

Kung Kubb Kastpinne Hörnpinne
1 st 10 st 6 st 4 st
10x10x40 cm 7x7x20 cm 4,4x32 cm 3x30 cm

 

 

 

 

 

 

Spelplan

 

 

Spelregler

KUBB Kubb är ett gammalt Gotlänskt spel som från början spelades med vedkubbar, därav namnet KUBB.

Spelet kan man själv enkelt tillverka, men det finns även numera att köpas.

Det är ett utomhusspel och spelas lämpligtvis på en plan gräsmatta som minst bör vara 6 x 4 meter.

Spelet består av följande spelpjäser: Kung Kubb Kastpinne Hörnpinne 1 st 10 st 6 st 4 st 10x10x40 cm 7x7x20 cm 4,4x32 cm 3x30 cm Spelregler Spelplan Spelpjäserna (kubbarna) ställs upp som figuren nedan visar Deltagare Man kan var 2-12 spelare i Kubb och dessa skall dela upp sig i två lag som ställer upp sig på var sin kortsida av planen Spelet går ut på Lagets uppgift är att kasta omkull motståndarnas kubbar med kastpinnarna och till sist kasta omkull Kungen som står uppställd i mitten. Kastas kungen omkull innan förlorar man. Spelets gång Först bestämmer man vilket lag som skall börja. Dela sedan ut de sex kastpinnarna inom det lag som skall börja (lag 1). Kasta sedan kastpinnarna från kortsida, mot motståndarlagets (lag 2) Kubbar som står uppställda på andra kortsidan. Endast underhandskast är tillåtna. (lag 1=det lag som börjar, lag 2=det andra laget) När de sex kastpinnarna är kastade skall lag 2 ta de Kubbar som ev. har blivit omkullkastade och kasta dessa från sin kortsida, de måste komma över mittlinjen och innanför hörnpinnarna (se fig 1). Om man ej kommer över mittlinjen eller utanför hörnpinnarna har man ett till försök (per Kubb). Lag 1 skall sedan ställa upp dessa Kubbar där de landade. Misslyckades lag 2 med att få över en Kubb på rätt planhalva, så får lag 1 placera denna en kastpinnelängd bakom Kungen. Lag 2 skall sedan, med de sex kastpinnarna, från sin kortsida först kasta omkull de Kubbar de kastade över, sedan när dessa är välta får de kasta på de Kubbar som står uppställda på lag 1:s kortsida. Sedan skall lag 1 kasta över alla Kubbar som blivit omkullkatsade, på samma sätt som beskrevs ovan. Om lag 2 ej lyckades kasta omkull alla de Kubbar de kastat över får nu lag 1 gå fram i linje med denna Kubb och kasta omkull lag 2:s Kubbar därifrån. Lag 2 skall nu åter igen kasta över de välta Kubbarna på samma sätt som tidigare men med en skillnad. För om någon av de Kubbar som tidigare kastats över står kvar, kan dessa nu kastas omkull och då skall dessa ställas på varandra, det är den Kubben som kastats som skall ha den andra Kubben uppe på sig. Det lag som först vält motståndarlagets samtliga Kubbar och sedan kastat omkull Kungen (måste kastas omkull från baslinjen) har vunnit!

Nedan följer lite klipp från diverse kubb saker funna med hjälp av altavista.

WM i kubb

Ett spel gjort av ondsinta

En krönika av Ingela Janson

Man kan undra vilka som uppfann kubb. Vad tänkte de på? Det måste ha varit en hämnd för någonting. För att Öresundsbron byggdes åt fel håll, kanske. Troligen var det en liten grupp illasinnade gotlänningar som träffades för att planera hur de skulle kunna ge igen mot fastlandet. - Det ska vara något som leder till socialt sammanbrott över hela landet. Låt oss konstruera ett spel, så komplicerat att det kan hålla en familj osams hela semestern, föreslog en av de konspiratoriska gotlänningarna. - Det måste vara stora spelpjäser som man kastar mot varandra. Gärna tunga och kantiga, sa en annan. - Och så ska det ta riktigt lång tid, sa en tredje. När myggen biter som värst och barnen skulle ha sovit för länge sedan, skall man veta att många timmar återstår. - Sen ser vi till att spelet säljs på varenda mack och i varenda stormarknad på hela fastlandet. Ingen ska komma undan, avslutade den förste, ondsinte gotlänningen. I våras stod det mycket riktigt ett kubbspel och såg lockande ut när jag snabbt behövde få tag på en present till min mamma. Jag tänkte att hon säkert kunde få bruk för det när barnbarnen kom till landet i sommar. Det jag inte insåg var att jag själv skulle kunna befinna mej på landet samtidigt som mamma, barnbarnen och kubbspelet. Nu stod jag plötsligt där mitt i den strålande Värmlandssommaren och funderade över hur tre hämndgiriga män från Gotland kunnat förgifta en hel nation på bara ett par år. Vi spelade kubb. Mina systrar, svågrar och syskonbarn är i alla möjliga åldrar men de har en sak gemensamt. De avsky att förlora, precis som jag. Kubb erbjuder många livsfarliga vapen till arga femåringar. Och 35-åringar. I första kastet råkade storebror träffa lillasyster i motståndarlaget på benet med en pinne. Gråt och skrik följde och en stund av vilt tumult mellan varje kast. En timme in i matchen såg det ut som om det ena laget ledde knappt, men det var fel. Skymningen började långsamt falla över Gärdet. Då fick yngsta babyn, som bars i sele på magen, plötsligt en vinande träkloss alldeles förbi tinningen. Alla blev skärrade, men efter en hetsig regeldiskussion fortsatte spelet i djupaste osämja. Slutklämmen kom när jag själv blev träffad. I den sekunden insåg jag hur helvetiskt ont det gör att få ett spetsigt föremål kastat med full kraft rakt på den allra känsligaste delen av smalbenet. Där gick gränsen. Jag lämnade helt osportsligt planen och beslöt mig för att aldrig någonsin mer spela kubb. Nästa sommar ska jag åka till Visby och introducera Ultimate Spjutkricket och Kaststjärneschack till dem. Ingela Janson ingela.janson@gp.se